Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η οικονομία απασχόλησαν το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, έγινε μια πλήρης χαρτογράφηση της κατάστασης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η Αθήνα δεν θέλει το συμβάν να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε αποφάσεις της τούρκικης δικαιοσύνης, τονίζουν οι ίδιες πηγές
«Εξαντλούμε όλα τα μέσα πίεσης» αναφέρουν.
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.
Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.
Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.
Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.